Trombofilia in sarcina

Trombofilia afecteaza 1 din 5 oameni iar in sarcina provoaca o stare de hipercoagulare a sangelui.

In lipsa unui tratament anticoagulant, fluxul de nutrienti si oxigen catre bebelus este blocat, ducand la moartea lui in uterul mamei  (oprirea in evolutie a sarcinii). 

Este o trauma care ar putea fi usor evitata daca femeia este indrumata de medicul ginecolog sa-si faca testele de trombofilie si primeste tratament anticoagulant la timp.

Din pacate tot mai multe femei trec printr-o astfel de experienta pentru ca majoritatea medicilor ginecologi din Romania  merg pe principiul ca o femeie trebuie sa  piarda 3 sarcini inainte sa-i recomande testele de depistare a trombofiliei.

Acest site a fost creat la initiativa mamelor care au trecut prin durerea de a pierde o sarcina din cauza trombofiliei, cu scopul de a ajuta familiile care isi doresc sau asteapta un copil sa nu treaca prin aceeasi drama si sa aiba sarcini la termen si bebelusi sanatosi. 

Ne dorim si speram ca tot mai multi medici obstetricieni sa inteleaga cat de traumatizant este pentru o familie sa treaca printr-o experienta de acest gen si cat de usor pot preveni asemenea drame.

banner pt prima pagina site

Cine poate fi afectat de trombofilie?

- Conform statisticilor 1 din 5 oameni sufera de trombofilie.

- Femeile care au afectiuni cardiovasculare in familie (accidente cerebrale, infarcturi ), indiferent daca aceste afectiuni exista sau nu si in istoricul lor medical personal, sunt predispuse la  hipercoagulare in sarcina.

- Femeile care prezinta tromboze la nivelul membrelor inferioare (varice), tromboze venoase profunde (descoperite ca urmare a tratamentului cu anticonceptionale sau dupa o imobilizare indelungata la pat ca urmare a unei operatii etc).

- Femeile care au antecedente de pierderi de sarcina in familie (mama, bunica etc)  sau in istoricul personal.

- Efectele negative ale trombofiliei asupra organismului mamei si asupra sarcinii cresc o data cu varsta. De aceea exista multe cazuri de femei care in tinerete reusesc sa duca fara probleme o sarcina la termen iar dupa cativa ani, cand incearca sa aiba un al doilea copil, pierd sarcina dupa sarcina.

Cum se manifesta?

- Pierderi de sarcina de varsta mica (4-6 saptamani), uneori prin avort menstrual. De aceea trombofilia este considerata o cauza importanta pentru infertilitate.

- Este extrem de traumatizant atunci cand pierderea sarcinii se intampla in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, atunci cand multe dintre cupluri se gandesc ca pericolul pierderii sarcinii  a fost depasit o data cu trecerea primului trimestru de sarcina si fac planuri pentru venirea copilului pe lume.

Socul emotional este foarte puternic, moartea (oprirea in evolutie) a bebelusului  in uter constatandu-se intamplator, la o ecografie de rutina sau cand mama realizeza ca nu-l mai simte miscand in burtica.

- Restrictii de crestere intrauterina a fatului, imbatranirea placentei, aparitia de hematoame, dezlipiri de placenta, placenta previa, preeclampsie.