Tratament trombofilie in sarcina

Inainte de sarcina

Femeile diagnosticate cu trombofilie urmeaza un tratament de pregatire pentru sarcina inainte de a ramane gravide , cu recomandarea medicului hematolog sau obstretician.  
Tratamentul se continua atat in perioada in care femeia incearca sa ramana insarcina cat si pe durata sarcinii.

In sarcina, schema de tratament se completeaza cu heparina de masa moleculara mica (anticoagulant injectabil  subcutanat),  doza zilnica urmand a fi recomandata de medicul hematolog sau / impreuna cu medicul  obstretician.


Tratamentul de pregatire/ intretinere cuprinde in majoritatea cazurilor:

 • Aspenter (1 tableta la 2 zile sau zilnic in cazurile mai grave)
 • Acizi Omega 3 (1 capsula de 1000 mg/zi)
 • Vitamina C (1 g/zi)
 • Magne B6 (1 tableta/zi)
 • Acid folic (5 mg/zi) sau Metafolin (1 tableta/ zi - recomandat femeilor cu mutatia MTHFR, are rolul de a transforma mai repede homocisteina in metionina)
 • Femibion 1 (1 tableta/zi)

iStock 000003587020 ExtraSmall

In timpul sarcinii

Femeia diagnosticata cu trombofilie  trebuie urmarita in sarcina de un medic obstretician cu experienta in sarcini cu trombofilii, impreuna cu un hematolog.
In sarcina graviduta cu trombofilie continua tratamentul de pregatire/ intretinere de dinaintea sarcinii prezentat mai sus.  

 • La test de sarcina pozitiv, femeia gravida reface o parte din analizele de trombofilie: sindrom antifosfolipidic (anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi anti-beta2 glicoproteina), timp de protrombina, activitate protrombinica, APTT,  INR, fibrinogen, homocisteina, proteina C, proteina S, antitrombina III (AT III)).

Daca valorile obtinute sunt modificate mult sau iesite din grafic, medicul hematolog/ obstretician poate recomanda inceperea imediata a tratamentul cu anticoagulant.

Anticoagulantul este heparina cu masa moleculara mica (despre care se stie ca nu depaseste bariera placentara) si se administreaza prin injectare subcutanata.  Detalii despre cum se fac injectiile cu anticoagulant aici (cu multumiri mamicilor care au impartasit experientele lor personale) .

Heparina de masa moleculara mica se gaseste in farmacii sub denumirea de Clexane, Fraxiparine, Innohep, Fragmin  etc  si poate fi luata de gravida cu reteta compensata 100% data de medicul de familie. Pentru a obtine reteta compensata, este necesara o scrisoare medicala de la medicul hematolog sau obstretician. Pe baza acesteia, medicul de familie prescrie reteta compensata 100% prin bifarea optiunii “gravida” pe reteta.

iStock 000021573595 ExtraSmall

 • De asemenea, medicul poate recomanda inceperea tratamentului cu anticoagulant la test pozitiv de sarcina si in cazul in care femeia are o mutatie homozigota sau o combinatie de 2 sau mai multe mutatii heterozigote.
 • In cazul in care femeia pierde sarcini de varsta mica (de 4-5 saptamani), medicul ii poate da tratamentul anticoagulant chiar mai devreme: imediat dupa ovulatie sau din momentul  inceperii stimularii hormonale, daca femeia are probleme de fertilitate si face inseminare artificiala sau fertilizare in vitro.  
 • In anumite cazuri medicii pot recomanda ca tratamentul cu anticoagulant injectabil subcutanat sa fie inceput in momentul in care embrionul are activitate cardiaca.  Activitatea cardiaca este verificata prin efectuarea unei ecografii transvaginale in saptamana 6-7 de sarcina. Aceasta schema de tratament nu se aplica insa femeilor care pierd sarcini de varsta mica (de 4-7 saptamani) si carora medicii le recomnada de obicei sa inceapa anticoagulantul la test pozitiv de sarcina sau chiar mai devreme, de la ovulatie.
 • Exista si cazuri mai putin grave, in care analizele de trombofilie facute in sarcina sunt normale iar femeia are o singura mutatie heterozigota, fara sa fi avut pierderi de sarcina in istoricul personal. Pentru aceste cazuri cel mai adesea medicul recomanda un tratament cu aspenter (1 tableta pe zi) pana in saptamana 28 de sarcina si din saptamana 28, inlocuirea aspenterului cu anticoagulant.

Asadar, pentru a stabili schema de tratament de pregatire si din timpul sarcinii, medicul ia in considerare prezenta mutatiilor genetice de trombofilie, valorile screeningului de trombofilie, precum si istoricul medical personal si familial al mamei.

 

Monitorizarea sarcinii gravidutei cu trombofilie sub tratament anticoagulant

Se face prin:

 • Ecografii lunare care trebuie sa urmareasca atent daca apar restrictii de crestere intrauterina a fatului, imbatranirea placentei, aparitia de hematoame, dezlipiri de placenta etc si sa alerteze in caz de crestere a tensiunii pe arterele uterine (IR-urile). Valorile IR-urilor sunt luate in considerare incepand cu saptamana 20 de sarcina.  Pentru info interpretare IR-uri click aici
In cazul aparitiei uneia din anomaliile de mai sus, doctorul poate solicita monitorizarea ecografica la 2 saptamani sau saptamanal,  poate sa decida marirea dozei de anticoagulant, sa suplimenteze sau sa adauge si alte vitamine in schema de tratament etc
 • Analiza de sange anti FXa (anti factor Xa), care are rolul de a verifica daca doza de anticoagulant este corecta / suficienta. Aceasta analiza se face din sange, la 2-4 ore de la administrarea anticoagulantului. Pentru ca de obicei injectia cu anticoagulant se face seara iar recoltarea  pentru analiza antiFXa se face dimineata,  intervalul dintre cele doua momente este prea mare pentru a obtine un rezultat corect. De aceea se recomanda ca injectia cu anticoagulant sa se faca jumatate seara si jumatate dimineata,  pentru a prinde intervalul de 2-4 ore de la injectare. Analiza anti FXa se face obligatoriu in saptamana 12, saptamana 22-24 si saptamana 30 de sarcina.
 • Analize de sange pentru determinare D-dimeri, APTT si timp de protrombina
Pentru informatii despre variatiile acestor valori in sarcina click aici.
iStock 000021824378 ExtraSmall

Nasterea pentru femeia cu trombofilie

Poate fi naturala sau cezariana.
La recomandarea medicului, tratamentul cu anticoagulant se intrerupe de obicei cu 12-24 de ore inainte de nastere si se reia la 4-6 ore postpartum.
Femeia continua tratamentul injectabil cu anticoagulant pe o perioada de 6 saptamani dupa nastere, timp in care poate alapta ca orice mama fara probleme de coagulare .


Sfaturi cu privire la alimentatie si stilul de viata pentru  graviduta cu trombofilie

 • Hidrateaza-te consumand cel putin 2-3 litri de apa zilnic.
 • Evita sa stai mai mult de o ora pe scaun fara sa te ridici. La fiecare 50 de minute petrecute pe scaun,  ridica-te si timp de 10 minute plimba-te, fa intinderi usoare, orice ca sa-ti pui sangele in miscare.
 • Consuma alimente cat mai sanatoase: bogate in vitaminele B, acid folic,  vitamina C, vitamina E, acizi grasi esentiali, magneziu, care reduc riscul de coagulare a sangelui.
 • Evita stresul pentru ca acesta consuma rezervele de vitamine B ale organismului, care au un rol major in mecanismul coagularii sangelui.
 • Consuma alimente recunoscute pentru efectul lor anticoagulant: usturoi (crud  sau in sosuri)  si gref roz ( consumat integral: pulpa, pielita si seminte sau suc proaspat stors). Click aici pentru info suplimentare.
 • Evita alimentele care contin cantitati mari de vitamina K, care joaca un rol important in coagularea sangelui (varza, spanac, laptuca, broccoli etc).
 • Daca nu exista contraindicatii, fa zilnic exercitii usoare sau plimbari (au rolul de a imbunatati circulatia).